Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden depremzedelere barınma projesi!

Toplamda 11 ili etkisi altına alan deprem başta Hatay ve Malatya olmak üzere yıkıma neden olurken Malatya’da 140 bin metrekare alanda 2 bin insanın barınabileceği “Yaşam Üniteleri” projesinin tanıtımı yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem çevre 10 ilde büyük bir yıkımı da beraberinde getirirken meydana gelen deprem nedeniyle 47 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetmişti. Toplamda 11 ili etkisi altına alan deprem başta Hatay ve Malatya olmak üzere yıkıma neden olurken Malatya’da 140 bin metrekare alanda 2 bin insanın barınabileceği “Yaşam Üniteleri” projesinin tanıtımı yapıldı.

Deprem bölgesinde yaşayan depremzedelerin yeniden normale dönebilmesi ve deprem yaralarını sarabilmesi amacıyla birçok çalışma devam ederken TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan depremzedeler için tasarlanan yeni projenin tanıtımını üstlendi.

YENİ PROJENİN TANITIMI YAPILDI!

Toplamda 500 bin TL'ye mal olacak ve yaklaşık 4-5 ailenin kalabileceği bir yaşam ünitesinin kurulabileceğinden bahseden Candan “Biz bunu Türkiye’de üretmeye çalışırsak, 4-5 tane ailenin kalabileceği bir avlulu birimin maliyeti bize 500 bin liraya mal olacak. 2 bin kişinin yaşayacağı 97 tane avlulu birimin olduğu alanın maliyeti içindeki eşyaları, sosyal tesisleriyle yaklaşık 70 milyona mal oluyor. Sadece TOGO’da kazanılan o 5 milyar lira ile bunun gibi 70 ünite yapılabiliyor. Yani 140 bin kişi barınabiliyor" dedi.

32 günlük süreçte ihtiyaçların hala tam anlamıyla bitmediğini dile getiren Candan “32 günlük süreç içerisinde hâlâ ihtiyaçlar bitmedi. Sağlıklı geçici barınma üniteleri henüz gerçekleşemedi. İlk olarak yapılması gereken, çadır ve konteyner gibi daha öncelikli ilk geçici barınma üniteleri yapılmaya başladı ama bunlar, kalıcı konutlar yapılana kadarki süreçte insanların iskân edecekleri yerler değil. Dolayısıyla devletin aynı zamanda, geçici barınma üniteleri dediğimiz kalıcı konutlar sürecine kadar bir barınma sürecini koordine etmesi gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

ÜYELERE ÇAĞRI YAPILDI!

Ankara şubesi olarak üyelere çağrı yapıldığının altını çizen Candan ''Bir taraftan kalıcı konutlar üzerinden ihale yapılıyor. Kalıcı konutlar sürecinde hızlı davranılmaması gerektiği, bilimsel bilginin ışığında veriler toplandıktan sonra kalıcı konutlar sürecinin hızla değil sindire sindire yapılması gerektiğini ifade etmiş olmasına rağmen meslek örgütlerinin, ama buna rağmen iktidar, bütün ağırlığını kalıcı konutlar yapma ve TOKİ üzerinden bölgenin kendi özgün özelliğini bir tarafa bırakarak sadece bir yatakhane inşa etme sürecine girdiler. Bunun doğru olmadığının bir kez daha altını çizmek istiyoruz.

Size tanıtacağımız proje, Malatya’da bir alanda planlandı. Uluslararası bir vakıf bunları finanse etmek istiyor. Muhtemelen üretimi yurt dışında yapılıp, burada montajı yapılacak. Altyapısını yerel yönetimler koordine edecek. Bize, çok kısa zamanda proje üretmemiz ve bunun üzerinden çalışma yapma isteklerini ilettikleri için, hızlıca Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak üyelerimize çağrı yaptık. Kolektif bir çalışma sürecinde depremzedeler için geçici barınma üniteleri tasarlayalım, bu da örnek bir model hâline gelsin. Bir üretim sürecinin nasıl olacağına dair de belki iktidar kendisine yol mu çıkartır, örnek mi alır, bunu da düşündük.'' dedi.

ankarabulteni.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri Haberleri