Son dönemlerde Türkiye gündeminde EYT yer alırken bu noktada en fazla emek harcayan kitle SGK çalışanları oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesi nedeniyle fazla mesai yapan SGK çalışanları fazla mesai ücretlerini yetersiz bulmaları nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.
EYT düzenlemesinin yoğunluğu nedeniyle fazla mesai yapan SGK çalışanları fazla mesai ücretinin saat başı 54 TL'ye yükseltilmesini az bulurken diğer hak taleplerini de dile getirmek için Ankara Sıhhiye’deki SGK binası önünde toplanarak iş bırakma eylemi yaptılar.
SGK ÇALIŞANLARINDAN İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Büro-İş Sendikası Ankara Şubesi’nden Candan Buyraz hem ücret tutarı hem de çalışma saatini doğru bulmadığını belirtirken “Ücret tutarı da fazla çalışma süresi de insan onuruna yaraşır bir düzenleme değildir. Normal çalışmanın üzerine 100 saatlik fazla çalışmanın nasıl yapılacağını düşündüler mi acaba? Biz kalıcı çözümler istiyoruz” dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin meclisten geçmesinin ardından en sık çalışan kesim SGK çalışanları olurken emekli olmak isteyen vatandaşlar 81 ilde SGK binalarına akın etmişti. SGK çalışanları mesai saatleri ve mesai ücretleri nedeniyle iş bırakma eylemi yaptılar.
''YILGIN YOK, DİRENİŞ VAR''
Ankara'da Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi binası önünde toplanan çalışanlar, "Yılgın yok, direniş var", "İkramiye hakkımız, söke söke alırız", " Zam, zulüm, sefalet, nerede adalet" sloganları attı.
Maaşlarının kirayı dahi ödemeye yetmediğinden bahseden Büro-İş Sendikası Ankara Şubesi Genel Örgütlenme Sekreteri Candan Puyraz şunları söyledi;
"Sosyal Güvenlik Kurumu uzunca bir süredir, 3600 Ek Gösterge, EYT ve Yapılandırma kanunları ile gündemde olmayı sürdürüyor. Hal böyleyken Kurum personelinin mağduriyetleri de katlanarak artıyor. Öyle ki asgari ücret düzeyinde olan maaşlarla hayatını idame ettirmeye çalışan kurum personelinin; iş yoğunluğuna, mobbinge ve yaşanan strese dayanacak gücü kalmamıştır. Psikolojik sorunlar başta olmak üzere kalp krizine varıncaya kadar birçok sağlık sorunu mesai arkadaşlarımız arasında baş göstermiştir. Yeni atanan memur arkadaşlarımız ise göreve başladıktan kısa bir süre sonra istifa ederek memleketlerine geri dönmektedirler. Neden mi? Maaşlarımız kiralarımızı ödemeye dahi yetmemektedir.''