Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ticaret üzerindeki etkilerinden bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi asrın felaketi olarak adlandırılan depremin bölgedeki ticarete etkilerinden bahsetti.
Oldukça can yakıcı bir durumla karşı karşıya olunduğunun altını çizen Bakan Kirişçi "Çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız, yaklaşık rakam 80 milyar dolar. Sadece DSİ’nin bu deprem nedeniyle 22 milyar lira civarında zararı olduğunu söyleyebilirim" dedi.
BAKAN KİRİŞÇİ BİR BİR AÇIKLADI!
Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katılım sağlayan Bakan Kirişçi depremin ilk gününden bu yana harekete geçildiğini belirtirken 5 bin iş makinesi ile 15 bin çalışanın sahada olduğunu belirterek üreticilere yem sağlandığını, Et ve Süt Kurumu’nun besilik hayvan ve çiğ üst alımı yaptığını açıkladı.
Deprem bölgesine sağlanan benzin desteğinden bahseden Bakan Kirişçi “DSİ bölgede 3 milyon 50 bin litre akaryakıt verdi. Bu rakamın ne anlam ifade ettiğini iyi bir benzin istasyonu olan arkadaşıma sordum. 1,5 yılda sattıkları miktar olduğunu söyledi” dedi.
''DEPREM BÖLGESİNİ HERKES GÖRMELİ''
Deprem bölgesini herkesin görmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kirişçi 'ibreti alem olsun' diye görülmesi gerektiğini belirtirken açıklamasının devamında “Hatta bazı binaların Anadolu tabiriyle ibret alem olsun diye tutulması, bunların adeta farkındalığı pekiştirmek, geliştirmek için bir müze gibi korunması hususu da bence önemli.15 Temmuz hain darbe girişiminde Meclis’e yapılan saldırı sonucu Meclis’in aldığı yara Meclis’i ziyarete edenlere nasıl gösteriliyor ise depremle ilgili farkındalığı sürdürebilmek için bu tür mekanların korunması ama asgariden bugün için bizlerin buraları ziyaret etmesi hem bu acıyı paylaşmak hem bu acıyı dindirmek ve küçültmek adına önemli bir girişim. Hem de insanlar olarak ne kadar aciz olduğumuzu ne kadar çaresiz olduğumuzu gösterir, diye düşünüyorum” diye konuştu.
Helikopter, tır ve yardım malzemelerini rakam rakam belirten ve bölgeye gönderildiğini söyleyen Bakan Kirişçi “Toplam 3 bin 401 TIR, 2 bin 253 helikopter ve 344 nakliye uçağı bu şehre ulaştı. 75 bin 382 ton yardım malzemesi, 117 bin 744 adet çadırla birlikte deprem bölgelerine gönderildi. Ayrıca 5 bin 630 yabancı, 8 bin 926 yurt içi arama kurtarma personeli Adana üzerinden bölgeye sevk edildi. Bunlar çalışmalarını tamamlayınca tekrar bölgeden ayrıldı” ifadelerine yer verdi.
TİCARİ ZARARLARDAN BAHSETTİ!
Kahramanmaraş merkezli depremin ticarete verdiği zarardan bahseden Bakan Kirişçi “11 ilin ihracatı 2022 yılında 2 milyar 947 milyon 276 bin 444 dolardan maalesef 1 milyar 783 milyon 563 bin 71 dolara düşmüştür. Gerileme yaklaşık olarak yüzde 40’tır. Şubat 2022’de deprem illerindeki ihracatın toplam ihracat oranı içerisindeki payı yaklaşık yüzde 15,5 iken bu maalesef şu anda yüzde 10’a düşmüştür. Çok can yakıcı bir hadiseyle karşı karşıyayız, yaklaşık rakam 80 milyar dolar. Sadece DSİ’nin bu deprem nedeniyle 22 milyar lira civarında zararı olduğunu söyleyebilirim. Daha biz basınçlı sulama sistemiyle vanayı açmadık. Vanayı açtığınızda acaba basınçlı sulama sisteminin neresinde zarar var bunu bilemiyoruz.” dedi.