Doç. Dr. Emin Gemcioğlu kronik hastalığı olanların oruç tutmasıyla ilgili önemli açıklama

İç Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Gemcioğlu kronik rahatsızlığı olan vatandaşların oruç tutmadan önce gerekli tetkiklerinin doktorlar tarafından mutlaka yapılması gerektiğini dile getirdi.

Diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan vatandaşların Ramazan ayında oruç tutmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ankara Etlik Şehir Hastanesinde iç hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emin Gemcioğlu kronik rahatsızlığı olduğu halde oruç tutmak isteyen vatandaşların mutlaka doktora başvurarak gerekli tetkiklerini yaptırması gerektiği belirtildi.

Ramazan ayının gelmesiyle milyonlarca kişi bu gece ilk sahurunu yaparken ilk iftar yemeğine oturmaya hazırlanıyor. Mübarek Ramazan ayında oruç tutmak isteyen ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar hakkında konuşan İç Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Gemcioğlu kronik rahatsızlığı olan vatandaşların oruç tutmadan önce gerekli tetkiklerinin doktorlar tarafından mutlaka yapılması gerektiğini dile getirdi.

KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kronik hastalar tarafından en çok sorulan sorulardan birisinin "Oruç tutabilir miyim?" olduğunu belirten Gemcioğlu Ramazan ayında özellikle de diyabet, yüksek tansiyon, kalp, romatizma ve kanser hastalarından oldukça fazla sorular aldıklarını belirtti.

Her kronik hastalığın kendi süreci ve değerlendirmesi olduğunu belirten Gemcioğlu "Kronik hastalarımızın oruç tutmadan önce mutlaka doktor kontrolünde olmaları, ayrıntılı tetkik ve tahlillerini yaptırmaları gerekiyor." dedi.

DİYABET, TANSİYON, KANSER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları hakkında öneride bulunan Gemcioğlu şunları söyledi;

"Diyabet hastalarını biz iki gruba ayırıyoruz. İnsülin kullanan hastalarımıza genelde oruç tutmamalarını öneriyoruz. Çünkü gün içinde bu gruptaki hastalarımızda ciddi şeker düşüklüğü oluşur.

Fakat hastamızın kan şekeri kontrol altındaysa, günde 1 veya 2 tablet şeker ilacı kullanıyorsa, bu ilaçlar kan şekerini ciddi anlamda düşürücü değilse hastalarımızın ilaçlarını sahur ve iftar vaktine göre ayarlayıp oruç tutmalarını önerebiliyoruz. Bu hastalarımız oruç tutarken gün içinde çok efor sarf etmemeli, iftar ve sahur arasında yeterli sıvı alımına dikkat etmeli."

Tansiyon hastalarının ilk olarak kan basıncını ölçtürmeleri gerektiğini belirten Gemcioğlu "Tansiyon hastalarımız ramazanda bize başvurduğunda kan basıncı kontrollerini yapıyoruz. Eğer kan basıncı normal sınırlarda ise ilacını iftar ve sahura göre düzenleyip orucunu tutmasını önerebiliyoruz." ifadelerine yer verirken kalp hastaları içinh çeşitlilikten bahsederek "Eğer hastamızın kalp yetmezliği varsa, vücudu ödem topluyorsa, idrar sökücü kullanmak zorundaysa oruç tutmamalarını öneriyoruz. Kalp yetmezliği olmayan, sadece birkaç kalp ilacı kullanan hastalarımız ise yine hekimlerince ilacının dozu ve saatini ayarlayarak oruç tutabilir." notunu düştü.

ankarabulteni.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yaşam Haberleri