'1980’ler Kimlik Bunalımı' sergisi Ankara'da açıldı!

'1980’ler Kimlik Bunalımı' sergisi Ankara'da açıldı!

O tarihin ekonomik sorunları, 12 Eylül darbesi gibi konulara yer verilen sergide döneme ait gazete ve fotoğraflar yer aldı.

1980’li yılları konu alan ''Kimlik Bunalımı'' isimli sergi Ankara'da açıldı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ve Tuğrul Türkeş’in katılımı ile açılan ''1980’ler Kimlik Bunalımı'' sergisinde birçok önemli eser yerini aldı.

99ef26fb-f0c7-40a6-8886-7203ff62d09c-bbf0ma33.jpg

O tarihin ekonomik sorunları, 12 Eylül darbesi gibi konulara yer verilen sergide döneme ait gazete ve fotoğraflar yer alıyor. Sergi açılışında konuşma gerçekleştiren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal konuşmasında tarihin önemli olduğunu vurgularken şunları dile getirdi;

“Gerçeği kaybettiğimiz zaman her şeyi kaybederiz. O yüzden unutmamız gerekiyor. Unutmamak için de bu tür etkinlikler son derece kıymetli. Toplumsal mukavemeti kırmak için 650 bin kişinin işkence gördüğünü unutmamamız gerekiyor. Toplumsal mukavemetimiz kaybolursa her şeyimizi kaybederiz. Devletle ilgili kararları milletin vereceğini unutmamamız gerekiyor. Birileri ısrarla o yılların ne kadar hoş ve nostaljik olduğunu hatırlatırken işin acı tarafını siliyorlar ve o yıllarda yaşadıklarımızı bize unutturmaya çalışıyorlar. O yüzden ben demokrasi tarihimizi çok önemsiyorum. Bugün gençlerin 15 Temmuz’u anlayabilmeleri için gençlerin 27 Mayıs’ı, 12 Eylül’ü bilmesi gerekiyor. Bir tarih şuurunun olması gerekiyor ki kimlik bunalımı yaşamasınlar. Hafızamızı kaybettiğimiz zaman kimliğimizi kaybederiz”

24af7276-3b2d-42cd-8734-97d10152e987-4pat4uxt.jpg

Ünal'ın ardından konuşan Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş ise tarihte iyi kötü her şeyin hatırlanması gerektiğini ve hatırlanmaması durumunda unutulacağını dile getirdi. Tuğrul Türkeş şunları söyledi;

“Tarihi hatırlamak önemlidir. Tarihi hatırlamazsak yaşananları unuturuz ve tekrar yaşayabiliriz. Yaşananları iyisi ve kötüsüyle hatırlamalı ve bunlardan ders çıkarmalıyız. 12 Eylül dönemi çok zorlu bir dönemdi. Türkiye’nin kendini savunabilecek gençlerinin özellikle sağcıların bu devlet bizim biz buna sahip çıkmalıyız derken Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuştur ve özellikle milliyetçilerin üzerine gitmişlerdir. Suçu sabit bir solcu asılırken Kenan Evren bana sadece solcuları astırmayın bir tane de sağcı bulun diyor ve bir arkadaşımız o şekilde hayatını kaybediyor”

29e542e5-b2a1-42da-86ab-0df982a2e073-hepgozht.jpg

Ankara Sanat Galerisi Başkanı Eyüp Gökhan Özekin de sergi açılışında konuşan isimler arasında yerini alırken o dönemler kendi ailesinin de olduğunu belirtirken babasının yaşadığı anılardan kesit paylaşarak “Bazen işlerim rast gitmediği zaman acaba beddua mı aldık derim kendime. Mamak cezaevinin kuleleri yükseltilme işi o zamanlar askerde olan babama verilmiş. İçerde bir sürü arkadaşı olmasına rağmen asker olduğu için o görevi yapmış. Eğer bu cezaevini yapanın diye bir bedduanız varsa lütfen geri alın. Top sesi değil cop sesi anısını da paylaştık. Babamın basketbol topu sandığı sesin aslında coplanma sesi olduğunu bize aktarmıştı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.