Yeni Torba yasada neler var, ne zaman çıkacak?
En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarılmasının ve emekli bayram ikramiyeleri 2 bin TL'ye yükseltilmesinin ardından gözler meclise döndü.
Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan 18 maddelik Torba yasada maddeler ve içerik oldukça merak ediliyor. En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarılmasının ve emekli bayram ikramiyeleri 2 bin TL'ye yükseltilmesinin ardından gözler meclise döndü.
EYT, geçici işçiye kadro, emekli maaşlarına ve bayram ikramiyelerine zam konu başlıkları yeni torba yasa kapsamında Resmi Gazete'den yayımlanarak yasalaşırken birçok kişi farklı konuların Torba yasada yer alıp almayacağını merak ediyor. Peki 18 maddeden oluşan Torba yasada neler var?
TORBA YASADA NELER YER ALIYOR?
12 maddelik Torba yasa meclise sunulurken Geçici işçiye kadro, emekli maaşı ve bayram ikramiyesi artışı düzenlemelerin de yer aldığı 2.torba yasanın yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulması bekleniyor. Milyonlarca vatandaşın gündemini kapsayan konuları içeren torba yasada birçok kişi nelerin yer aldığını merak ediyor.
2.Torba yasa ile birlikte devlet birçok alacağından vazgeçerken bunların arasında KYK borç faizleri, vatandaşların icra borçları yer alırken aynı zamanda da doğalgaz ve elektrik desteği verilecek. 18 maddeden oluşan Torba yasada herhangi bir sosyal güvencelerinin olup-olmadığına bakılmaksızın, tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık ödeneceği belirtildi.
TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?
Aynı zamanda staj mağdurları içinde bir EYT düzenlemesinin yapılacağı belirtilirken konuyla ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken şunları söylemişti;
"Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK'lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT'den faydalanmasının önü açılmalı."
Ayrıca torba yasada geçici işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması için kanun teklifin Genel Kurulda kabul edilmesi ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bir sorunu daha çözdük; bir dosya daha kapandı: Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.